Shiatsu

Shiatsu is een manuele therapie en betekent letterlijk vingerdruk (Shi= vinger, atsu = druk). De techniek is gebaseerd op de Traditionele Oosterse Geneeswijze en werd in de 20e eeuw in Japan tot een erkende vorm van gezondheidszorg ontwikkeld.

De Traditionele Oosterse Geneeskunde gaat uit van het holistische principe. Men beschouwt alles als een geheel. De mens maakt deel uit van dat geheel, beinvloedt deze maar is er ook van afhankelijk.

Dit betekent dat er een samenhang is tussen wie iemand is, zijn of haar leefomgeving, hoe hij/zij zich voelt en zijn of haar functioneren.

Shiatsu geeft gerichte druk met duimen, handen of knieen en manipulaties of strekkingen, waardoor de natuurlijke, inwendige levensenergie Ki wordt uitgenodigd te gaan stromen om zo de balans te herstellen, ziekte te bestrijden en gezondheid te bewerkstelligen. Een fijn stelsel van kanalen, meridianen genoemd vervoert de Ki naar alle lichaamsdelen. De inwendige conditie van het lichaam weerspiegelt zich uitwendig. Als je het uitwendige behandelt, beinvloedt dat het inwendige.

Shiatsu ondersteunt het zelfherstellend vermogen dat in ieder mens aanwezig is. Het activeert het lichaamsbewustzijn, versterkt de basisconditie, ontspant en kalmeert.